Yanis Varoufakis vrea să salveze Europa

Yanis varoufakis Europa ministru grec de finanțe
Varoufakis

Fostul ministru grec de finanțe Yanis Varoufakis a lansat la 9 februarie 2016 o mișcare politică menită să salveze Europa care, în opinia lui, este amenințată de dezintegrare pe fondul crizei refugiaților.

La șapte luni după ce a demisionat din guvernul stângii radicale al premierului Alexis Tsipras, Varoufakis și-a prezentat, la Berlin, Mișcarea pentru Democrație în Europa — 2025 (DIEM 25), o mișcare paneuropeană care vrea să acționeze pentru mai multă democrație și transparență în Europa aflată în criză.

Descriind o Europă care s-a rătăcit, Varoufakis a criticat „eșecul spectaculos (al celor 28 de țări membre ale UE) de a gestiona criza refugiaților (…) cu excepția posibilă a Angelei Merkel”, cancelarul german, cu care a avut controverse anul trecut, în timpul scurtei perioade în care s-a aflat la cârma finanțelor elene.

Soluția la sosirea în Europa a sutelor de mii de persoane care au luat calea exodului din cauza războaielor și a sărăciei „nu este construirea de ziduri”, deoarece „sârma ghimpată și acele ziduri reflectă nesiguranță și răspund numai la nesiguranță”, a spus el.

„Dezintegrarea Uniunii Europene va genera un colaps care va aminti în mod groaznic de ceea ce s-a întâmplat în anii ’30”, după sosirea naziștilor la putere, a avertizat el, într-o conferință de presă pe una din cele mai renumite scene de teatru din Germania, Volksbühne.

Dincolo de criza refugiaților care face să se clatine o Europă divizată și dezbinată, mișcarea lui Varoufakis are drept scop de a termina cu „acest proces de decizie politică opacă” al cărui „obiectiv este de a-i împiedica pe europeni să exercite un control democratic asupra banilor, finanțelor lor, condițiilor lor de trai și de mediu”, potrivit manifestului de fondare a mișcării.

Despre Laurențiu Nedianu 448 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania

Be the first to comment

Leave a Reply