UE va da Greciei un miliard de euro

UE va da Greciei un miliard de euro

La 23 decembrie 2015, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) a aprobat plata unei tranșe de un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) din împrumuturile de urgență acordate Greciei, în contextul îndeplinirii tuturor condițiilor necesare, potrivit Reuters.

ESM realizează, astfel, a treia plata Greciei, după ce Parlamentul de la Atena a aprobat reorganizarea Fondului de privatizare și revizuirea sectorului bancar, respectiv a modului în care sunt gestionate creditele neperformante.

Până în prezent, Grecia a primit 16 miliarde de euro în plus față de cei zece miliarde de euro necesari pentru sprijinirea sectorului bancar.

În luna august 2015, a fost aprobat cel de-al treilea plan de asistență pe trei ani acordat Greciei, în valoare de 86 miliarde de euro.

„Sper că va continua cooperarea reușită cu partenerii eleni, astfel încât prima revizuire a programului ESM să poată fi finalizata la începutul anului viitor. Numai o finalizare cu succes a acestei revizuiri poate duce la discuții privind atenuarea poverii datoriei Greciei”, a afirmat președintele Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling.
Mecanismul European de Stabilitate a fost înființat în 2012 și urmează să înlocuiască treptat Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), care, în perioada de varf a crizei datoriilor suverane, a emis obligațiuni pentru a veni în sprijinul statelor membre ale zonei euro care se confruntau cu dificultăți de ordin financiar.
Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania