Top 10 factori de risc geopolitic în 2016

Risc

Grupul Eurasia, o firma de consultanta și de cercetare privind risc ul politic global, a realizat o lista de 10 riscuri la adresa stabilității, în diferite locuri din lume, în 2016.

Lista anuală a grupului privind amenințările pentru stabilitatea politica si cea geopolitica a lumii se concentreaza pe relatia slabita dintre Statele Unite si Europa, scrie The Telegraph.

1. Alianta goala

Parteneriatul trans-atlantic a fost cea mai importanta alianța din lume pentru aproape 70 de ani, insa acum este mai slab si mai putin relevant decât in orice alt punct al existentei sale de-a lungul deceniilor si nu mai joaca un rol decisiv in vreo prioritate a Europei.

Interventia Rusiei in Ucraina si conflictul din Siria vor dezvălui diviziuni SUA-Europa. Pe măsură ce drumurile Statelor Unite si Europei se despart, nu va mai exisa un pompier international – iar conflictele, mai ales din Orientul Mijlociu, vor fi lasate sa se dezlantuie.

2. Europa inchisa

In 2016, divizarile in interiorul Europei vor atinge un punct critic, pe masura ce un conflict esential apare intre Europa deschisă și Europa închisă – si o combinație de inegalitate, refugiați, terorism si presiuni politice la nivel local reprezinta o provocare fara precedent pentru principiile pe care noua Europa a fost fondata.

Granitele deschise ale Europei se vor confrunta cu presiuni deosebite. Riscul unei ieșiri a Marii Britanii din UE este subestimat. Economia Europei va fi unita în 2016, însă nu si înțelesul sau larg si structurile sociale.

3. Amprenta Chinei

Niciodata o tara cu un nivel modest al economiei si dezvoltarii politice nu a produs o asemenea amprenta la nivel mondial. China este singura tara mare de azi cu o strategie economica globala.

Islamul in China: numele prea musulmane, apelul la rugaciune, barba ori voalul sunt interzise

Faptul ca in 2016 China este in acelasi timp cel mai important, dar si cel mai nesigur motor al unor rezultate globale va descuraja alti jucatori internationali care nu sunt gata pentru acest lucru, nu inteleg sau nu sunt de acord cu prioritatile chineze si care nu vor sti cum sa raspunda la acestea.

4. Statul Islamic si „prietenii sai”

Statul Islamic, cea mai puternica organizație terorista a lumii, a atras adepți si imitatori din Nigeria in Filipine, iar răspunsul internațional la creșterea sa este inadecvat, direcționat greșit si cu scopuri încrucișate.

Pentru 2016, aceasta problema se va dovedi una care nu va putea fi rezolvata, iar Statul Islamic si alte organizatii teroriste vor profita de asta. Cele mai vulnerabile state vor rămâne cele cu motive explicite pentru a fi atacate de Statul Islamic (Franta, Rusia, Turcia, Arabia Saudita si Statele Unite), precum si cele cu cel mai mare numar de musulmani sunniti neintegrați (Irak, Liban, Iordania, Egipt si in Europa).

5. Arabia Saudită

Regatul saudit se confrunta cu un risc tot mai crescut de discordie destabilizatoare in sanul familiei regale in acest an, iar statutul sau tot mai izolat va duce tara la acțiuni mai agresive in Orientul Mijlociu.

Amenințarea unui conflict in interiorul familiei regale este in creștere, iar un scenariu de conflict deschis, de neimaginat înainte de ascensiunea la tron a regelui Salman, in luna ianuarie 2015, a devenit acum complet realist. Principala sursa de anxietate externa pentru saudiți este Iranul, care in curând va scăpa de sancțiunile occidentale.

6. Cresterea tehnologiilor

O varietate de actori nestatali foarte influenți din lumea tehnologiei intra in tărâmul politicii. Aceste recente tehnologii ambițioase politic sunt numeroase si diverse, cu profile variind de la corporații din Silicon Valley la grupuri de hackeri si filantropi, proveniți din domeniul tehnologiei.

Ascensiunea politica a acestor actori va genera o reactie de recul din partea guvernelor si cetățenilor, aducând volatilitate politica si a pietelor.

7. Lideri imprevizibili

O constelație neobișnuit de extinsa de lideri cunoscuți pentru comportamentul lor imprevizibil va face politica internationala extrem de volatila in acest an.

Presedintele rus Vladimir Putin si cel turc Recep Erdogan sunt lideri ai unui grup indisciplinat care ii include pe printul saudit Mohammed bin Salman si pe presedintele ucrainean Petro Porosenko, desi intr-o mai mica masura.

Acesti lideri imprevizibili se afla pe lista Grupului Eurasia din cauza conflictelor internationale. Un lider puternic si indisciplinat aduce probleme, insa patru aduc volatilitate cu implicatii internationale majore.

8. Brazilia

Presedintele Dilma Rousseff se lupta pentru supravietuirea politica, iar criza politica si cea economica a tarii urmeaza sa se inrautateasca in 2016. Contrar asteptarilor, batalia pentru rasturnarea lui Rousseff este putin probabil sa puna capat actualului impas politic.

Daca presedintele va trece de aceste probleme, guvernul sau nu va obtine impulsul politic necesar pentru a continua cu reformele economice necesare pentru a combate deficitul fiscal tot mai mare al tarii. Daca Rousseff este inlaturata de la putere, o administrație condusa de vicepresedintele Michel Temer nu se va descurca mult mai bine.

9. Insuficiente alegeri

Tarile cu economii emergente au trecut printr-un ciclu istoric de alegeri nationale in perioada 2014-2015, insa in acest an sunt relativ puține oportunități ca acesti alegatori sa se faca auziti prin intermediul urnelor de vot.

In istorie, piețele au fost mai puțin volatile in anii dintre alegeri, insa de aceasta data va fi diferit.

10. Turcia

Dupa o victorie decisiva pentru partidul sau in 2105, presedintele Erdogan va incerca sa inlocuiasca sistemul parlamentar al tarii cu unul prezidențial. Este putin probabil sa reuseasca acest lucru in 2016, insa campania sa electorala agresiva va afecta si mai mult climatul economic si de investitii deja instabil al Turciei.

Referitor la securitate, sunt mici perspective ale unei încheieri iminente a violentelor in ce ii privește pe kurzi, iar presiunea Statelor Unite pe Ankara sa combata Statul Islamic va produce doar rezultate modeste, facand Turcia mai vulnerabila la noile atacuri ale grupării teroriste.

Sursa: ziare.com

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania