Tomislav Nikolici contra NATO și UE

Tomislav Nikolici
Tomislav Nikolici

Președintele sârb, Tomislav Nikolici, a declarat că „Muntenegru își anulează voluntar independența, acceptând orice doar pentru a-și asigura primirea în NATO”, în cadrul unui interviu acordat portalului rus Sputnik News.

Nikolici a mai menționat că, prin opțiunea pro-NATO, Muntenegru își asumă, de asemenea, riscul de a avea neînțelegeri cu cei aflați în dezacord cu Alianța Nord-Atlantică.

Întrebat de mass-media referitor la aceste aprecieri, premierul statului Muntenegru, Milo Djukanovici, s-a declarat surprins de afirmațiile liderului sârb, întrebându-se, la rândul său, dacă astfel de poziții ar putea ilustra o nouă poziție a oficialilor de la Belgrad față de Muntenegru.

El a asigurat, totodată, că nu se va lăsa descurajat de aceste declarații și va depune eforturi pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Podgorița și Belgrad, încă tensionate de desprinderea Muntenegru de Serbia.

În declarația acordată presei, premierul Djukanovici a mai promis că, odată cu procesul aderării la NATO, va continua să urmărească și obiectivul integrării europene și a descris Muntenegru drept cea mai dezvoltată țară din zona Balcanilor de Vest.

Invitarea Muntenegru să adere la NATO a provocat o nouă dispută între Podgorița și Belgrad, cunoscute fiind poziţiile autorităților sârbe apropiate Rusiei.

Recent, președintele Serbiei, Tomislav Nikolici, a ridicat un mare semn de întrebare în privința candidaturii țării sale la UE, catalogând ca inacceptabile condițiile Bruxelles-ului în acest sens.

Șeful statului sârb nu agreează cerințele Germaniei pentru aderarea Serbiei la UE, între care și câteva condiții nou introduse în Capitolul 35, de negocieri între țara și UE, care, practic, conduc la recunoașterea independenței provinciei Kosovo.

“(Condițiile) îmi aduc aminte de ultimatumul pe care Austro-Ungaria ni l-a dat în 1914 și dacă prețul pentru integrarea noastră în UE este recunoașterea independenței Kosovo, atunci sunt împotrivă! […] Nu avem nevoie de o metodă specială de a verifica voința cetățenilor, atâta vreme cât acționăm în concordanță cu Constituția. Cetățenii sunt cei care au adoptat-o și e responsabilitatea noastră, a politicienilor, s-o punem în practică. Și conform acestei constituții, nu există nicio independență pentru Kosovo-Metohija”, a spus Nikolici.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania