Serbia începe negocierile de aderare la UE

Serbia UE Uniunea Europeană va lansa negocierile de aderare cu Serbia la 14 decembrie 2015, a anunțat, azi, la Belgrad, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere Johannes Hahn, relatează agerpres.ro

„Lunea viitoare (14 decembrie), UE și Serbia vor deschide primele două capitole de negocieri, capitolul 32 referitor la controlul financiar și capitolul 35 privind normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina”, a declarat Hahn în plenul parlamentului sârb.

Uniunea Europeană a aprobat negocierile de aderare în urmă cu aproape doi ani, însă a întârziat începerea oficială a acestora până la momentul în care Serbia a început să facă pași concreți pe calea spre normalizarea relațiilor cu provincia sa separatistă Kosovo.

Comisia Europeană a făcut cunoscut într-un raport publicat în noiembrie 2015 că Serbia a făcut suficiente progrese  pentru începerea negocierilor de aderare la UE.

Serbia trebuie să continue procesul de normalizare a relațiilor cu Kosovo, reformarea sistemului său judiciar, a administrației publice și economiei, să lupte împotriva corupției și discriminării și să-și consolideze libertatea de expresie, a mai spus Johannes Hahn.

„Serbia are nevoie de aceste reforme nu din cauza Uniunii Europene, ci pentru că acestea au potențialul de a moderniza Serbia și a aduce beneficii populației (sârbe)”, a mai spus el.

Serbia este cea mai mare dintre țările rezultate în urma destrămării Iugoslaviei. Două dintre fostele republici iugoslave, Slovenia și Croația, sunt deja membre ale UE.

Negocierile de aderare a Serbiei la UE, împărțite în 35 de capitole pe diferite domenii, ar urma să dureze ani de zile. Ultimul capitol, cu privire la relațiile cu Kosovo, este unic în cazul Serbiei din cauza relațiilor sale cu fosta provincie pe care Belgradul refuză să o recunoască. De asemenea, cinci dintre cele 28 de state membre ale UE — Spania, Grecia, Cipru, România și Slovacia — nu recunosc independența Kosovo.

Despre Laurențiu Nedianu 448 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania

Be the first to comment

Leave a Reply