Să NU împlinim profeția eshatologică a ISIS!

profeția ISIS NU împlinim profeția ISIS!

Jean-Pierre Filiu, expert în problemele Orientului Mijlociu la institutul Sciences Po din Paris, a atras atenţia, într-un interviu acordat The New York Times, că trimiterea de trupe terestre în Siria ar fi o opțiune dezastroasă, „cea mai mare capcană” în care comunitatea internaţională ar putea intra, întrucât astfel s-ar împlini profeţia apocaliptică a ISIS, ceea ce ar stimula jihadiştii să devină şi mai convinși în lupta lor.

Bazată pe pasaje din Coran, una din credinţele propagate de ISIS este că bătălia finală va avea loc în oraşul Dabiq din Siria, între adepţii săi şi toţi necredincioşii, astfel începând apocalipsa.

Propaganda ISIS a exploatat promisiunea lui Abu Musab al-Zarqawi, considerat părintele spiritual al Statului Islamic, că adepţii grupării luptă într-un război sfânt: „Scânteia a fost aprinsă aici, în Irak, iar focul va continua să crească, cu permisiunea lui Allah, până când va pârjoli armatele cruciate din Dabiq”.

„Având în vedere aceste profeţii, a trimite soldaţi pe teren ar fi cea mai mare capcană în care am putea cădea”, a explicat Jean-Pierre Filiu, autorul cărţii „Apocalipsa în Islam”.

„Ei vor să fie trimise trupe terestre pentru că şi le-au imaginat deja. Este o naraţiune foarte puternică şi emoţională. Această decizie oferă ISIS potenţialul de recruta luptători şi de a le crea sentimentul nu numai că fac parte dintr-o elită, dar şi că participă la bătălia finală”, a subliniat expertul pe problemele Orientului Mijlociu.

În Marea Britanie, potrivit The Independent, înaintea aprobării raidurilor aeriene împotriva Statului Islamic, un sondaj de opinie arăta că majoritatea persoanelor chestionate ar fi fost de acord să fie trimise trupe terestre, deşi aproape un sfert (23%) au răpuns „nu ştiu”.nUn recent sondaj de opinie comandat de CNN arată că, în premieră, majoritatea americanilor (53%) este de acord să fie trimise trupe terestre în Siria şi Irak.

Experţii nu resping raidurile aeriene împotriva ISIS, în principiu, dar au respins categoric idea trimiterii de trupe la sol în Siria şi Irak, de către Marea Britanie sau Statele Unite, pentru a nu împlini profeția ISIS.

Potrivit lui Jean-Pierre Filiu, trimiterea de trupe terestre ar trebui total exclusă. Pentru a rupe dinamica, trebuie ca profeţia să fie demitizată, iar acest lucru se poate realiza printr-o înfrângere militară, precum preluarea capitalei Raqqa. Dar aceast lucru trebuie să fie făcut de forţele militare locale, de sunniţii arabi, consideră expertul.

 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania