Rusia relansează cursa înarmării nucleare

Capacitațile nucleare ale Rusiei
Capacitațile nucleare ale Rusiei

Vladimir Putin a ordonat armatei să întărească forţele nucleare strategice ale Rusiei, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite, transmite Bloomberg. Putin a cerut ca forţele nucleare aeriene, maritime şi terestre să fie dotate cu “arme noi” şi să fie “îmbunătăţita eficienţa sistemelor de avertizare antirachetă şi a apărării aerospaţiale”.

Potrivit ministrului rus al Apărării, vor fi create cinci noi regimente ale forţelor nucleare, care vor fi echipate cu sisteme de rachete noi. Ministrul Serghei Şoigu a mai spus ca 95% din forţele nucleare sunt pregătite de acţiune.

Circa 56% din armele nucleare ale Rusiei sunt noi, incluzând aici rachete, avioane modernizate şi o forţă submarină care a fost suplimentată, a spus Şoigu. Rusia şi-a sporit şi capabilităţile de luptă prin întţrirea grupurilor de armată din vest şi sud-vest şi construirea unor baze militare în zona arctică.

Putin a declarat că armata trenuie să continue pregătirea şi să acorde atenţie specială “transportului de trupe pe diatanţe mari” şi forţelor nucleare.

Ministrul rus al Apărării a explicat de ce Moscova recurge la aceste măsuri. Este vorba despre prezenţa militară aliata sporită în ultimul an în statele baltice şi în Europa Centrală. Urmează apoi cele circa 200 de focoase nucleare americane din Belgia, Italia, Olanda, Germania şi Turcia şi intenţia SUA de a le moderniza. Rusia a avertizat deseori că îşi va extinde capabilităţile nucleare ca răspuns la extinderea NATO.

După ce NATO transmis invitaţia de aderare pentru Muntenegru, preşedintele Putin a început să-şi concentreze discursurile pe forţa nucleară a Rusiei. “Putin doreşte să întărească capabilităţile nucleare pe modelul războiului rece cu SUA şi aliatţii din NATO. SUA au avertizat că ameninţările nucleare venite din partea Rusiei subminează stabilitatea şi încearcă să intimideze vecinii europeni”, scrie Bloomberg.

Arsenalul nuclear rus, anexarea Crimeii in 2014 şi sprijinirea separatiştilor din Ucraina au făcut ca şeful Statului Major Interarme ale armatei SUA să arate că Rusia a devenit cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite, mai scrie agentia americana.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a dat ordin, vineri, la o întrevedere cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, ca forţele armate ruse din Siria să acţioneze mai dur şi orice ţintă care reprezintă un pericol pentru militarii ruşi să fie nimicită. Potrivit presei ruse, Vladimir Putin a desfăşurat vineri, 11 decembrie, o şedinţă cu reprezentanţii Ministerului Apărării pentru a discuta despre situaţia forţelor armate care luptă în Siria. „Vă chem să acţionaţi mult mai dur. Orice ţintă care reprezintă o ameninţare la adresa forţelor armate ruse trebuie să fie nimicită imediat”, a declarat liderul de la Kremlin.

În acelaşi timp, Putin i-a avertizat pe cei care vor organiza provocări militarilor ruşi că deja au fost întreprinse măsuri suplimentare pentru securitatea acestora şi a bazelor militare aeriene.

La rândul său, Serghei Şoigu i-a raportat lui Putin despre faptul că numărul teroriştilor din Siria şi Irak este de circa 60 de mii, iar suprafaţa teritoriilor controlate de ISIS a crescut. „ISIS a cucerit peste 70% din suprafaţa Siriei şi majoritatea regiunilor din Irak”, a precizat Şoigu.

Autorităţile de la Moscova au mai anunţat că oferă suport şi arme atât forţelor guvernamentale, cât şi „armatei siriene libere” care luptă împotriva ISIS.

Despre admin 40 Articles
Administrator website