Relații tensionate ungaro – române

Relații ungaro - române

Recentele manifestări și acțiuni ale „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” din Transilvania pe linia obținerii autonomiei secuiești, soldate cu arestarea unor figuri proeminente ale organizației menționate, complică la nivel diplomatic și social relațiile ungaro-române.

„Relațiile interstatale ungaro – române, precum și legăturile guvernului român cu comunitatea etnică maghiară din România s-au deteriorat în 2015. Guvernul de stânga al lui Victor Ponta a distrus deliberat ceea ce a fost construit în timpul guvernelor precedente”, a remarcat viceprim-ministrul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI.

Între timp, liderul partidului Jobbik, de extremă dreaptă din Ungaria, Gabor Vona, a cerut, într-un comunicat, convocarea unei ședințe extraordinare comune a comisiilor pentru politică externă și solidaritate națională din parlamentul ungar pentru audierea ambasadorului român la Budapesta după arestarea recentă în România a unor lideri ai grupării ‘Mișcarea de Tineret 64 de Comitate’ (HVIM) din Transilvania.

Vona consideră că autoritățile române folosesc măsuri ‘antimaghiare, bazate pe intimidare’ și că guvernul și diplomația de la Budapesta au păstrat până acum tăcerea în privința acestor încălcări abuzive ale drepturilor individuale și colective ale comunității maghiare.

Potrivit comunicatului, acuzarea și arestarea liderului ‘Mișcării de Tineret 64 de Comitate’ din Transilvania și președintelui filialei din Târgu Secuiesc a acestei grupări, șicanarea mai multor formații de muzică, perturbarea unor manifestări ale maghiarilor de către autorități indică o direcție șovină, pe care Ungaria nu o poate lăsa fără răspuns.

Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a lui Szocs Zoltan, lider al grupării naționalist-extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, acuzat de DIICOT de instigarea unor membrii ai organizației să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să îl detoneze la Târgu Secuiesc, în timpul manifestărilor de Ziua Națională a României.

Tot în acest dosar, Beke Istvan, cetățean român de etnie maghiară, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie 2015, fiind acuzat că intenționa să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de Ziua Națională de la Târgu Secuiesc.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania