Războiul Rece dintre SUA și Rusia revine

Razboiul Rece e pe cale să revină

Coordonatorului serviciilor americane de informații, James Clapper, consideră posibilă revenirea Războiul Rece între SUA și o Rusie hotărâtă să își apere statutul de mare putere mondială.

Un nou Război Rece va fi marcat de pretențiile imperiale ale Rusiei și de refuzul Statelor Unite ale Americii de a i le recunoaște. „Multe dintre acțiunile agresive” ale Rusiei din acest moment pentru a-și apăra „statutul de mare putere mondială” ar putea continua, iar „noi ne vom putea trezi într-o spirala asemănătoare cu Războiul Rece”, a declarat Clapper in cadrul Comisiei pentru forte armate din Senat, relatează France Presse.

„Rușii sunt paranoici in privința NATO. Sunt foarte preocupati” ca ar putea fi blocati in capacitatile lor de actiune, a declarat Clapper.

„Ei sunt foarte, foarte preocupați” in privința apărării antiracheta occidentale si de cum poate submina aceasta arsenalul lor nuclear, piatra de temelie a statutului lor de mare putere mondiala, a explicat coordonatorului serviciilor americane de informații.

Președintele rus este „primul lider după Stalin care a extins teritoriul rus”, a reamintit el, făcând aluzie la anexarea Crimeii. Iar intervenția rusă în Siria este „prima folosire semnificativa după decenii” a unei forte expediționare dincolo de fosta sfera sovietica, a spus el. Rusia a dus de asemenea „războiul de informații la un nou nivel”, „publicând informații false sau înșelătoare pentru a discredita Occidentul” sau pentru a face ca evenimentele care ii afectează imaginea sa devina „confuze”, a adăugat el.

In raportul sau scris, Clapper a notat de asemenea ca Rusia își dezvoltă potențialul de atacuri cibernetice, cu dorința în special „de a ținti infrastructura cheie” (rețele de electricitate, de transport etc.).

„Operațiunile cibernetice ale Rusiei vor cel mai probabil să lovească în interesele americane”, a subliniat Clapper.
Rusia a dezvoltat de asemenea o racheta de croaziera, încălcând Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, a adăugat el.

Pericolul declanșării noului Război Rece devine un subiect tot mai actual, existând suficiente condiții favorizatoare. Revenirea Rusiei în forță pe plan politic internațional este stimulată de ambițiile sale imperiale. Centralizarea puterii de către președintele Putin, precum și progresul economico-militar obținut în ultimul deceniu au revigorat spiritul revanșard al Rusiei, iar amintirea catastrofei geopolitice (prăbușirea URSS, cum o numește Putin) este încă profundă.

Asistăm tot mai deschis la o distanțare a Rusiei de structurile europene, la deteriorarea relațiilor dintre Moscova și statele europene, în urma sancțiunilor aplicate, la acutizarea dialogului dintre Washington și Moscova, la creșterea bugetelor militare ale celor două puteri, la inițierea unui proiect rus de anvergură, menit să ridice armata la un nou nivel de dotare și pregătire.

Rusia are ca prioritate stringentă delimitarea sferelor de influență și dorește stoparea avansării Uniunii Europene și a blocului NATO, ambele entități aflate sub puternica autoritate a SUA. Și dacă noua Rusie nu are același capacități ca cele a Uniunii Sovietice (ideologie, armată, sateliți), atunci apelează la o nouă strategie: metoda conflictelor înghețate cu trupe rusești staționate, pentru blocarea avansului structurilor euro-atlantice spre Est. Această tactică se bazează pe o convingere simplă a Moscovei că nimeni nu va îndrăzni să-i îndepărteze forțat pe militarii ruși intrați abuziv pe teritoriile statelor din noua Europă de Est.

Rusia construiește un nou bloc sub egida sa și o ideologie care încă nu este una determinată: euroasianismul. Bazat pe aceasta, proiectul blocului politico-economic Uniunea Euroasiatică prinde tot mai mult teren, mai ales în rândul statelor asiatice și CSI. În plus, Rusia este într-o continuă căutare de aliați în America Latina, Africa și chiar în Uniunea Europeană, ideologia euroasianist-conservatoare ca unică alternativă la comunism și liberalism, devenind treptat tot mai integratoare.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania