Putin vrea să scape de Merkel

Putin MerkelRusia folosește criza refugiaților împotriva cancelarului german, susțin analiștii unui centru NATO din Letonia, care spun că au dovezi despre „războiul informațional” cu legături directe la Vladimir Putin.

Rusia încearcă să scape de cancelarul german Angela Merkel, care este un susținător important al sancțiunilor împotriva regimului lui Vladimir Putin. Rușii folosesc un război informațional pentru a determina schimbarea din funcție a liderului german.

Bani pentru extremiști

Janis Sarts, director al Centrului de Excelență pentru Comunicații Strategice al NATO, din Riga, susține că Rusia a finanțat și în trecut forțele extremiste din Europa, iar acum există dovezi că Rusia agită nemții împotriva lui Merkel, scrie The Guardian.

Subliniind că vorbește în calitate de expert, nu ca purtător de cuvânt al NATO, Sarts spune: „Rusia își creează o rețea care poate fi controlată. Acum o folosește în problema imigrației ilegale, pentru a bloca procesul politic normal din Germania. Angela Merkel a fost un susținător puternic al aplicării sancțiunilor contra Rusiei”.

Germania este o țară mare, care nu are foarte multe vulnerabilități în timpuri normale, de pace, dar acum, în circumstanțe excepționale, se pot folosi instrumente de propagandă – prin oratori ruși, rețele de socializare, etc – se folosește retorica extremei drepte și se exploatează slăbiciunile sistemului, a explicat oficialul.

Merkel scade în sondaje

Expertul leton, care are acces la informațiile serviciilor secrete, a adăugat că există finanțare rusească pentru extrema dreapă sau stângă din Europa – important e să fie extremă și să poată fi exploatată în interesul rusesc.

Deciziile lui Merkel în problema refugiaților au făcut ca mișcările populiste de dreapta, cum ar fi Alternativa pentru Germania, să crească în ochii electoratului, iar în ultimul sondaj 81% dintre nemți apreciază că Merkel a pierdut controlul asupra situației.

Înainte de a fi numit la Centrul NATO, Sarts a fost cel mai important oficial civil din Ministerul leton al Apărării. El a avertizat că multe țări închid ochii la războiul de propagandă al Rusiei, care s-a dovedit a fi foarte eficient.

Sursa: evz.ro

Despre Laurențiu Nedianu 448 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania

Be the first to comment

Leave a Reply