Putin și Obama au discutat conflictele din lume

Putin și Obama au discutat despre conflictele din lume

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Președintele american și cel rus, Barack Obama și Vladimir Putin, au purtat o discuție telefonică, la 6 iulie 2016, referitor la conflictele din lume, din Nagorno-Karabah, Siria și Ucraina, relatează serviciul de presă al Kremlinului, dar și cel de la Casa Albă.

Putin l-a informat pe Obama că, la data de 20 iunie 2016, la Sankt-Peterburg, a avut loc o întâlnire trilaterală ruso-azeră-armeană, la care președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, cel armean, Sej Sargsyan, și cel rus, Vladimir Putin au încercat să identifice condițiile de stabilizare a situației din zona Nagorno-Karabah.

Casa Albă a anunțat, la rândul ei, că Barack Obama s-a declarat pregătit să-şi intensifice eforturile, împreună cu Rusia şi Franța, în calitate de vicepreședinte ale Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi de membre ale Grupului de la Minsk, pentru a ajunge la o soluționare cuprinzătoare a conflictului.

Referitor la acutizarea situației din estul Ucrainei, președintele american Barack Obama a făcut apel la șeful statului rus, Vladmir Putin, să reducă escaladarea conflictului. Președintele rus a pledat ca celor două enclave separatiste – ”Republica Populară din Donețk” și ”Republica Populară din Lugansk”- să le fie acordat un statut special de către Kiev, ”să fie elaborată o lege pentru autonomia locală”, Kievul fiind cel ce ”trebuie să respecte acordurile de la Minsk necondiționat ”…

În ceea ce privește Siria, Vladimir Putin a îndemnat la încurajarea opoziției siriene moderate de a se dezangaja rapid față de Frontul Al-Nusra, filiala siriană a Al-Qaida, care nu face obiectul armistițiului mediat de Statele Unite şi Rusia în Siria, alături de Statul Islamic.

Casa Albă nu a menționat o coordonare militară mai puternică în prezentarea convorbirii,  însă a precizat că „președinții şi-au confirmat angajamentul de a înfrânge ISIL (acronimul Statului Islamic folosit de administrația americană) şi Frontul Al-Nusra”.

„Președintele Obama a subliniat importanța presiunilor Rusiei asupra regimului sirian în vederea unei încetări de durată a atacurilor asupra civililor şi asupra unor părţi ale armistiţiului şi a notat importanța reangajării depline față de condițiile inițiale ale armistițiului”, a anunțat Casa Albă.

Președintele american „a subliniat atât necesitatea avansării pe calea unei tranziții politice reale în vederea încetării conflictului din Siria, cât şi a unui acces umanitar susținut”, a adăugat sursa americană.

Inițiativa de apelare telefonică a aparținut Kremlinului.

Be the first to comment

Leave a Reply