Prognoza Stratfor pentru deceniul 2015-2025

Stratfor Decade ForecastRaportul Stratfor „Decade Forecast 2015-2025” estimează că Polonia va lua un mare avânt economic şi politic în Europa în următorul deceniu, urmând a prelua conducerea unei coaliții împotriva Rusiei, în care și România va juca un rol important.

„În centrul creșterii economice şi a influenței politice se va afla Polonia. Faptul că este cel mai mare şi mai puternic stat la vest de Rusia o va propulsa, de asemenea, într-o poziție de leadership regional care i-ar putea aduce Poloniei mult prestigiu economic şi politic”, se arată în raport, care precizează că populaţia acestui stat nu va scădea la fel de mult ca populația altor țări europene dezvoltate.

„Ne așteptăm ca Polonia să fie liderul unei coaliții antiruseşti în care va avea de jucat un rol important şi România, în prima jumătate a următorului deceniu. În a doua jumătate a deceniului, această alianță va avea un rol de jucat în redefinirea granițelor Rusiei şi în revendicarea unor teritorii pierdute prin măsuri formale şi informale.

Pe măsură ce puterea Moscovei va scădea, această alianță va deveni o putere dominantă nu numai în zona Belarusiei şi Ucrainei, dar şi în estul continentului.

Lucrul acesta va crește influența politică şi economică a Poloniei şi a aliaților ei. Polonia va beneficia din acest parteneriat strategic cu SUA.

Atunci când o putere mondială intră într-o relație strategică cu un stat-partener, este în interesul acelei puteri mondiale să transforme economia acelei ţări pentru a deveni cât mai puternică şi mai stabilă atât social cât şi militar. Polonia se va afla în această poziție în raport cu SUA, la fel şi România. Washingtonul şi-a arătat interesul în această zonă”, se arată în raport.

Analiștii agenției americane consideră că agravarea crizei în zona euro şi creșterea nivelului euroscepticismului, va face Germania, care a beneficiat de pe urma liberalizării comerțului în Uniunea Europeană în zona euro, să cunoască importante pierderi, având în vedere că economia germană dependentă de exporturi nu poate fi compensată de consumul său intern.

„Ne așteptăm la un declin economic al Germaniei în deceniul următor, fapt ce va duce la o criză politică şi la o micșorare a influenței sale în Europa”, consideră experții Stratfor.

În opinia analiștilor Stratfor, Europa se va divide.

„Vom avea Europa Occidentală, Europa de Est, Scandinavia şi Insulele Britanice, care vor fi în continuare vecini, însă nu vor mai fi atât de interconectați ca înainte. Uniunea Europeană ar putea supraviețui într-o formă sau alta, însă economia, politica şi relațiile militare vor fi guvernate de relații bilaterale sau multilaterale pe termen scurt, fără să se urmărească legături mai rezistente. Unele ţări vor păstra statutul de ţară membră, însă într-o Uniunea Europeană foarte diferită, care nu va mai defini Europa în sine”, precizează specialiștii.

„Ne așteptăm ca autoritatea Moscovei să slăbească tot mai mult, ceea ce va duce la fragmentarea formală şi informală a Rusiei. Este puțin probabil ca Federația Rusă să supraviețuiască în forma sa actuală”, se mai arată în raport.

Despre Laurențiu Nedianu 448 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania

Be the first to comment

Leave a Reply