Pachetul Yarovoi : Big Brotherul Rusiei

Pachetul YarovoiPachetul Yarovoi,

care reprezintă o serie de măsuri represive în sfera comunicațiilor, a fost promulgat de președintele Federației Ruse Vladimir Putin și va intra în vigoare la 20 iulie 2016.

Pachetul Yarovoi reprezintă un set de legi antiteroriste, care a fost propus de deputatul Dumei de Stat Irina Yarovoi și de senatorul Victor Ozerov.

Noile legi permit instituțiilor de putere ale Federației Ruse să aibă acces la toate convorbirile telefonice și conversațiile electronice ale cetățenilor ruși.

Operatorii de telecomunicații și ”organizatorii de distribuire a informațiilor” sunt obligați ca în decurs de jumătate de an să păstreze conținutul conversațiilor și informațiile utilizatorilor, respectiv să ofere organelor statului resurse de decodificare a conversațiilor cifrate. Programele de socializare de tipul WhatsApp și Telegram vor fi amendate cu 1 milion de ruble dacă nu pun la dispoziția Serviciului Federal de Securitate (FSB/ SFS) datele ce constituie decodificarea comunicărilor și conversațiilor.

În Codul Penal al Federației Ruse a fost introdus articolul legat de ”neinformare”, care stipulează că în cazul în care nu se comunică faptul legat de o infracțiune atunci cetățeanul va fi condamnat la un an. Această normă se extinde și asupra unor infracțiuni precum terorismul, preluarea puterii în stat sau recurgerea la acte ce pot amenința viața unui om de stat.

Conform noilor legi, cei care au împlinit vârsta de 14 ani pot fi trași la răspundere penală pentru acte de terorism. În Codul Penal al Federației Ruse mai apare un articol – ”terorism internațional”, care prevede o sancțiune aspră de ”încarcerare” pe viață.

Codul penal al Federației Ruse a fost completat cu încă un articol ce prevede ”inducerea, recrutarea sau alte implicații” în organizarea tulburărilor de masă. Acest articol prevede pedeapsa între cinci și zece ani de închisoare. Majoritatea modificărilor legislative din pachetul Yarovoi vor intra în vigoare la 20 iulie 2016.

Be the first to comment

Leave a Reply