OMV mizează pe Rusia pe termen mediu

OMV mizează pe Rusia petrolOMV mizează pe termen mediu pe Rusia pentru creșterea producției de hidrocarburi până în 2020 și dezvoltarea grupului.

În prezent producția OMV se bazează în mare parte pe zăcămintele mature din Austria și România iar în următorii patru ani grupul trebuie să-și dubleze rata de înlocuire a zonelor de producție până la 100%, a spus directorul general de la OMV, Rainer Seele. Acesta a avertizat că dacă schimbul planificat de active cu Gazprom pentru o participație la câmpul siberian de gaze Urengoy va eșua, producția de petrol și gaze a grupului austriac ar putea stagna la 300.000 de barili echivalent petrol pe zi până în 2020.

OMV și Gazprom au convenit, în luna septembrie 2015, un posibil schimb de acțiuni. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului Gazprom în schimbul unei participații de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

‘Rezervele noastre se topesc ca zăpada în soare. Obiectivul este să rămânem la un nivel de 300.000 de barili pe zi până în 2020. Cu toate acestea, o majorare de 20% este posibilă dacă schimbul de active cu Gazprom se va încheia iar producția realizată în Libia și Yemen va reveni la normal’, a subliniat Rainer Seele. Potrivit acestuia negocierile cu partea rusă vor mai dura câteva luni astfel că un contract privind schimbul de active ar putea fi semnat în acest an, ceea ce ar permite OMV să realizeze în Rusia o producție de 50.000 de barili echivalent petrol pe zi până în 2020. Proiectul din Rusia va avea cel mai mare impact. Nu avem un plan B’, a spus Seele, adăugând că Gazprom nu a comunicat încă grupului austriac care sunt activele sale de care este interesat.

Potrivit unui articol apărut în presa austriacă în decembrie 2015, rafinăriile OMV de la Schwechat (Viena) și Burghausen am Inn (Bavaria) ar urma să fie transferate unei companii separate, pentru a permite participarea rușilor de la Gazprom. Numai afacerile OMV din România nu vor suferi modificări, pentru că autoritățile române nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom în afacerile Petrom.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Economiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

OMV Petrom, cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie), a avut o pierdere de 676 milioane de lei în 2015, comparativ cu profitul net de 2,103 miliarde de lei înregistrat în 2014.

În context, conducerea OMV Petrom si-a anuntat intentia de a nu propune distribuirea de dividende, de a reduce cu pana la 12% investițiile, de a opera posibile reduceri de personal și de a desființa rafinăria Arpechim.

Sursa: Agerpres
Despre Laurențiu Nedianu 448 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania

Be the first to comment

Leave a Reply