Nu organizezi un referendum dacă nu ești sigur că îl câștigi

Mai sunt două zile până la referendumul Brexit și toată lumea este cu ochii pe Marea Britanie. David CameronMai sunt două zile până la referendumul Brexit și toată lumea este cu ochii pe Marea Britanie.

O agitație frenetică a cuprins întreaga lume. Oameni politici și de afaceri se întrec în a îndemna poporul britanic să cântărească bine ce opțiune va face, prognozând scenarii care mai de care mai sumbre și mai înfricoșătoare în cazul Brexit. Artiști, sportivi, oameni de cultură britanici se erijează în lideri de opinie sperând că, astfel, își vor convinge admiratorii să le urmeze exemplul. Presa și sondajele de opinie din Marea Britanie sunt împărțite, anunțând, pe rând, avantajul când a unei tabere, când a celeilalte. Isteria a dus chiar la uciderea unei deputate pe câmpul de război al democrației. Concomitent, analiștii economici și financiari trag semnale de alarmă, îngrijorați de reacția burselor și a cursurilor de schimb valutar.

Toată lumea vorbește de consecințele dureroase și de repercusiunile economice importante ale unui eventual divorț al Marii Britanii de UE. Dacă britanicii votează la referendum pentru ieșirea din Uniunea Europeană, atunci trebuie sa se aștepte la un răspuns dur și necruțător, în condițiile în care capitalele de pe continent vor încerca sa descurajeze alte țări sa urmeze exemplul Marii Britanii, au declarat oficialități și analiști europeni.

Europa, deși pregătită pentru ce este mai rău, speră totuși că pragmatismul britanic și rațiunea unui popor caracterizat de conservatorism vor învinge, iar Marea Britanie va alege să rămână în UE.

Momentul amintește de criza prin care a trecut UE în 2015, când Grecia organiza un referendum la fel de zgomotos, care a ținut lumea cu sufletul la gură. Și atunci s-a vehiculat un Grexit, leagănul democrației s-a tulburat, iar grecii s-au pronunțat. „Un NU ar provoca un salt în necunoscut pentru Grecia și Zona Euro, instabilitate politică și imprevizibilitate” au comentat analiștii și politicienii lumii. Eh, bine, peste 60% dintre alegători au spus NU, respingând acordul cu creditorii, măsurile de austeritate, instituțiile europene. Și nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun. Grecia tot acolo este, în UE, austeritatea la fel, nu a avut loc nici un uragan politic sau economic și nici o previziune apocaliptică nu s-a concretizat. În schimb, Grecia chiar a reușit să mai obțină și câte ceva de la UE.

Așa că britanicii au decis să mute și ei pe tabla de șah a UE. Cameron, deși nu susține Brexit, se angajează într-un joc dur și organizează un referendum în acest sens, cu toate riscurile și implicațiile. Ajunge să fie acuzat de șantajarea UE, pentru ca mai apoi să înceapă să realizeze că este pusă în pericol însăși integritatea Marii Britanii, ca să nu mai vorbim de fotoliul său de prim-ministru. Cameron a rămas destul de uimit de amploarea mișcării de ieșire din UE și a înțeles o regulă de aur: Niciodată nu organizezi un referendum dacă nu ești sigur că îl vei câștiga.

Se pare, însă, că de data asta lucrurile încep să capete tenta unei adevărate tragedii grecești. Sondajele arată că tendințele se modifică în ritm alert, de la o oră la alta. Tabăra pro-UE începe să piardă micul avantaj pe care îl câștigase.

Cu două zile înainte de referendum, media ultimelor șase sondaje făcută de site-ul WhatUKThinks plasează cele două tabere la egalitate perfectă (50-50) în acest scrutin determinant pentru viitorul Marii Britanii, dar și pentru restul Europei. În acest moment, situația poate scăpa cu adevărat de sub control, iar intenția de a juca dur cu UE poate avea consecințe serioase.

„Dacă votăm pentru ieșirea din UE, totul s-a sfârșit”, a avertizat David Cameron, temându-se că de numele său ar putea rămâne legată în istorie nu numai destrămarea Marii Britanii, ci și a Uniunii Europene.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania