News Alert: Rusia se alătură coaliției anti – ISIS

putin si hollande Rusia Sua coalitie anti - ISIS

27 noiembrie 2015 (Intellnews.ro) – Vladimir Putin este dispus să strângă legăturile cu statele occidentale în vederea constituirii unei alianțe Rusia – Sua împotriva Statului Islamic, urmare întâlnirii de ieri cu președintele Franței, François Hollande, aflat la Moscova pentru a media comunicarea între Kremlin și Casa Albă.

„Suntem gata să cooperăm cu coaliția condusă de Statele Unite”, a declarat președintele rus, avertizând, însă, „că incidente precum doborârea avioanelor militare rusești nu se vor repeta, altfel nu avem nevoie de nici o cooperare cu nimeni, cu nici o coaliție, cu nici un stat”.

Totodată, Vladimir Putin a confirmat că „Franța și Rusia au convenit să consolideze schimbul de informații în lupta împotriva terorismului”.

Loviturile ruse și franceze vor viza primordial transportul de produse petroliere, a caror vânzare ilicită este principala sursă financiară a Statului Islamic, a subliniat Putin. Aceste lovituri nu îi vor ținti pe rebelii moderați care luptă împotriva Daesh, a spus Hollande.

Președintele rus rămâne, însă, sceptic în cazul doborârii avionului militar rusesc de către forțele turce, chestionând corectitudinea modului în care au fost folosite datele privind planul de zbor al aeronavelor rusești de pe frontul din Siria, comunicate aprioric de către Rusia Washingtonului.

Totodată, Vladimir Putin acuză deschis anumite state din coaliția internațională anti-ISIS că sprijină Statul Islamic, recent suspectată fiind Turcia, care ar ajută Statul Islamic să comercializeze ilegal produse petroliere.

Vizia lui Hollande nu a eliminat, însă, divergențele dintre Moscova și Paris, întrucât, în timp ce pentru François Hollande Bashar al-Assad nu iși are locul în viitorul Siriei, pentru Vladimir Putin regimul de la Damasc este un aliat natural în lupta împotriva terorismului.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania