Marea Neagră, loc de dispută pentru ruși și americani

Marea Neagra

Moscova va răspunde la intrarea navelor marinei americane în Marea Neagră, a avertizat șeful Departamentului pentru cooperare în Europa din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Andrei Kelin, fără a specifica măsurile preconizate.

Potrivit acestuia, „nave (militare) americane intră din când în când în Marea Neagră”, Rusia „nefiind de acord cu acest lucru care va duce, fără îndoială, la planificarea unor măsuri de răspuns”.

Distrugătorul USS Porter DDG 78, echipat cu un nou sistem de rachete, se află la Constanța în intervalul 10-12 iunie 2016. Forțele Navale Române și Marina Militară a Statelor Unite ale Americii vor desfășura, în perioada 13-17 iunie, antrenamente în Marea Neagră pentru exersarea și dezvoltarea interoperabilității dintre forțele navale ale celor două state, context în care distrugătorul american va participa la exerciții bilaterale cu navele statelor partenere, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la 19 mai 2016 că Alianța consideră posibilitatea creșterii activității în Marea Neagră. Consolidarea apărării NATO în flancul estic și importanța strategică a Mării Negre s-a aflat și pe agenda discuțiilor reuniunii trilaterale România-Polonia-Turcia, desfășurată la Varșovia, la 9 iunie 2016.

La rândul său, Rusia a lansat o serie de exerciții privind distrugerea convențională de nave NATO în Marea Neagră, aplicații ce intervin înaintea summitului Alianței de la Varșovia, preconizat să aibă loc în perioada 8-9 iulie 2016, au relatat agențiile de presă ucrainene Unian și Expert în paginile lor electronice, citând o declarație făcută de purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații a armatei ucrainene, Vadim Skibițki.

“Potrivit datelor Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, forțele aeriene ruse au efectuat la 8 iunie, în spațiul aerian din centrul Mării Negre, acțiuni demonstrative privind distrugerea convențională a unui grup naval al forțelor maritime unite ale NATO, începând cu distrugătorul USS Porter, în portul Constanța (România)”, a declarat Vadim Skibițki într-o conferință de presă la Kiev, informează Agerpres.

La aceste exerciții au participat patru bombardiere Tu-22M3 din cadrul Diviziei 22 aeriene care au lansat rachete antinavale asupra unor ținte imaginare, conform aceluiași oficial ucrainean. Bombardierele rusești au fost însoțite la acest antrenament de patru avioane de vânătoare Su-27, încheie sursa citată.

Exercițiile militare ruse cunosc o intensificare pe măsură ce summitul NATO de la Varșovia se apropie, iar zona strategică a Mării Negre ar putea fi vizată de decizii precum amplasarea unei flote aliate în regiune, conform unui proiect promovat de România, alături de Bulgaria și Turcia.

Rusia va răspunde în mod adecvat la posibilele amenințări ale NATO în Marea Neagră și nu va permite ca aceasta să devină un ‘lac NATO’, declara reprezentantul permanent al Moscovei pe lângă Alianța Nord-Atlantică, Aleksandr Grușko, într-un interviu în Rossiiskaia Gazeta, citat de Interfax, potrivit Agerpres.

”NATO încearcă astăzi să transfere schemele de confruntare în Marea Neagră”, spunea diplomatul rus în interviu, dar  ”Alianța Nord-Atlantică înțelege foarte bine că Marea Neagră nu va deveni niciodată ‘un lac NATO”.

”Vom lua toate măsurile necesare pentru a neutraliza posibilele amenințări și încercări de a exercita presiuni militare la adresa Rusiei din direcția sudică”, a avertizat diplomatul rus.

Despre Laurențiu Nedianu 448 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania

Be the first to comment

Leave a Reply