Intell News pe drumurile Patriei: Albestii de Arges, martie 2017

Atmosfera la deschiderea expozitiei, credit foto Cirstea Cornel

 

Agentia de presă Intell News si ziarul Jurnalul Bucurestiului sunt parteneri media cu Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare: AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România (fiind si membru AFAPRR, este firesc să urmăresc cu interes toate evenimentele, activitatea si expozitiile organizate de Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a UAP din România). In acest context am avut plăcerea să fiu prezent, alături de colegii si prietenii mei, recte o parte din conducerea AFAPRR si doi dintre membri fondatori, la un eveniment dintr-o localitate argeseană, unde ne-am reintors acum, la inceputul primăverii anului 2017: Albestii de Arges.

 

peisaj din Albesti de Arges

 

Dacă in august 2016 urmăream o expozitie de pictură intitulată” Cumpăna generatiilor”la scoala din Albesti, dar si pictura murală de la Schitul Brătăsesti( Biserica este monument istoric, fresca din pronaos a fost restaurată de o echipă condusă de Ana-Maria Drăgusin, membru in Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare: AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România), acum am urmărit cu interes o expozitie inedită „Pro verde-Expozitia in Opozitie”, la Scoala gimnazială din Albestii de Arges, expozitie organizată de acelasi inimos pictor Cirstea Cornel, creator si coordonator al cercurilor artistice ANTEU si ATLAS, in prezenta autoritătilor locale si a conducerii scolii, recte doamna director Claudia Lifoie. Felicitări organizatorilor si autoritătilor locale, recte domnului primar Popa Gabriel si domnului viceprimar Niculae Scarlat pentru implicarea activă, precum si specialistilor prezenti la eveniment.

Primarul localitătii, dl. Popa Gabriel si doamna Claudia Lifoe, directorul scolii.

 

O parte dintre membri AFAPRR prezenti la deschidere , la mijloc directorul Muzeului de la Curtea de Arges, istoricul Ștefan Dumitrache

 

Ne-am bucurat si de ospitalitatea gazdelor noastre, intr-o zonă superbă a Tării, pe care am prezentat-o deja in august 2016. Despre expozitie, care este o luare de pozitie împotriva defrisării pădurilor României( stiati că 3 ha de pădure dispar in fiecare oră ???), veti putea citi pe larg  mai jos, un text semnat de pictorul Cirstea Cornel . Filiala noastră AFAPRR are deja dealfel parteneriate cu Scoala gimnazială din Albesti si cu asociatia „Atlas Art”.

Film si fotoreportaj de : Claudiu Victor Gheorghiu, Senior editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România; 5-7 martie 2017 .

 

Intell News pe drumurile Patriei: Albestii de Arges, 5 martie 2017, film de Claudiu Victor Gheorghiu

 

PRO VERDE

EXPOZIȚIA ÎN OPOZIȚIE

Un text de Cirstea Cornel

 

Luare de poziție împotriva măcelului din pădurile României. E mult prea mult defrișarea a 3 ha de pădure pe oră din această țară. Am putea accepta asta dacă România și-ar taia pădurile, chiar așa, la ras, pentru o cauză a ei și pe un câștig care să se regăsească în viața omului român…în sănătate, in educație, cercetare, hrană, dezvoltare și conservare de patrimoniu. Sunt câteva enumerate, cu siguranță sunt mult mai multe nevoi. Din ce în ce mai multe.

Planul a fost așa: mergem în urma tăierilor și adunăm, salvăm…surcelele, rădăcinile rămase si din ele, fără a ne duce în instalație sau sculptură lasăm materia nobilă, lemnul să ne vorbească despre drama lui.

 

Ideea care stă la baza conceptului nostru este ca din resturi lemnoase, de dimensiuni reduse (mărimea lor direct proporțională cu vârsta membrilor Cercului de artă ATLAS ART – ALBEȘTII DE ARGEȘ, copii cu vârste între 7 si 13 ani) să dăm oamenilor mari un mesaj. Printre ei întru încurajare mentorul lor, pictorul Cornel Cîrstea și câtiva artiști deja sau studenți pe ultimii ani, nimeni alții decât cei care din 2000 incoace au format Cercul de pictura Anteu, de la Mioveni-Arges înființat atunci de același Cornel Cîrstea. Aș numi aici câțiva: Ileana Maria Vasile – pictor, Alexandru Jean Costache, student arhitectură I.Mincu, Denisa Ionescu elev a 12 a liceu de artă Dinu Lipatti, Pitești, elev a 10 al aceluiași liceu Bianca Abrudean, Gabriel Ungureanu student UNARTE- Bucuresti, Maria Fărcășan student UNARTE, Silvia Elena Ilie-arhitect, Alexandra Raluca Bădescu- arhitect, Alexandru Mihail Nică, student UNARTE, Livia și Laura Greaca sudenti UNARTE, Ramona Ursache student UNARTE, Dragoș Dacălu student Arhitectură I.Mincu, Cosmin Mihail Costache, medicină.

Așadar din resturile lemnoase intervenind atât cât să ajutăm natura să exploatăm vizual impresia pe care o lasă forma, volumetria lemnului, vechimea culoarea  naturală…

Concept de lucru: Muncă din umbră, dialog individual și în echipă, în ceea ce privește încurajarea instinctului artistic și simțului pentru frumos, încurajarea nebuniei ascunse în mintea curată, nealterată de interese a puiului de om. Biciuirea inteligenței și ieșrea din tiparul…ce se face și ce nu se face.Ca și condiție, exploatarea la maximum a ceea ce ne-a lăsat natura și exploatarea ingeniozității copilului fără a transforma materia lemnoasă și fără a duce conceptul spre meseria stereotipă.

 

o parte din lucrările expuse

 

Punerea în operă: cuvântul de ordine intervenție minimă, creație și improvizație artistică spontană la maximum. Există o legătură strânsă între denumirea celor două cercuri inființate de pictor, Anteu și Atlas. O legatură strânsă, urmare a lecturilor din puștănie între cei doi zei și renașterea din propria-i cenușă a păsării Phoenix. Aidoma interesului pentru cultură daca vreți în mediul rural, și în rândul tinerilor.

Cu lămuriri detaliate despre această chestiune vom reveni zilele următoare.

 

pictorul Cirstea Cornel si o parte dintre copiii pe care ii indrumă

 

 

Intenționăm în câteva săptămîni să facem întâlnirea la Brașov a expoziției cu Alpiniștii de top ai României și cu montaniarzii din țară, apoi la Muzeul Satului București, în așa fel încât în luna Mai să revenim la Curtea de Argeș.

 

90 de lucrări expuse. Pe langa studenții si artistii deja enumerați dintre care câțiva au expus, ceilalți s-au implicat logistic întru încurajare,  expozanții cei mici sunt:

De la Brătești: Cătălina Ilie, Gabriela Savu și Alex Sorescu.

De la Albeștii de Argeș: Mara Mircu, Antonia Hulea, Daria Ursu, Cristiana Duță, Ilinca Duță, Romina Bănicioiu, Ana Maria și Pavel Sebastian Floarea, Nicole Scarlat, Ana Pașcu, Alexandra Bătărigă, Maria Mariuț- Valea Iașului, Adrian si Maria Grancea.

De la Pitesti: Irina Ștefan, Sarah Gherghina, Timotei, Marcel, Maria și Ioana Comăneci, Andreea Stan, Oana Stroe, Ștefania Ghiță. Petruț Cincă, Ștefan Tudor și Ștefan Burnei, Toni și Alisa Uță.

 

( Sper din suflet să nu fi scăpat vreunul….)

 

Doi dintre maestri si fondatorii AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : in dreapta Nicolae Sava, in stânga Gheorghe Nicolae Jack

Prezențe notabile: autoritățile locale, primar Gabriel Popa, viceprimar Nicolae Scarlat, Directorul școlii Albești Claudia Lifoe, profesorii ai școlii amintite, doi dintre fondatorii Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: maestrul Nicolae Sava, expert UNESCO, profesor universitar, pictor și restaurator, la fel de galonat, fostul președinte al  Asociației de mai sus Nicolae Gheorghe – Jack, la fel de importanții pictori și restauratori: Dr restaurare Irina Sava și Eduard Stoenică. Actualul președinte al Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România pictorul Cristian Olteanu, istoricul, pictorul Claudiu Victor Gheorgiu, Senior editor al Agenției de știri Intell News și al Jurnalului Bucureștiului, directorul Muzeului de la Curte, istoricul Ștefan Dumitrache, preot și pictor Cristian Dragomirescu, lider sindicat din invățămantul argeșean, Petruța Bărbieru, prezență în nume personal dar și reprezentant al Inspectorului general Titi Tudosoiu, Președintele Asociației AMA pitesti, Elena Niță, Pofesor de pian Diana Cîrstea împreună cu Maria Astarte. Prezentă inclusiv la fenomen și organizare, Director adjunct Școala Mircea cel Bătrân Aurelia Cîrstea, Inginerul Nicolae Comăneci, Agentia de Turism Velmar Dreams prin cel care a infiintat-o Valeriu Claudiu Ștefan, de la Sfântu Gheorghe-Covasna profesorul și psihologul Viorica Roșca, și multi alții.

 

 

Despre Claudiu Victor Gheorghiu 334 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.