Donald Trump, un președinte cu explozie întârziată

Donald Trump
Donald Trump

Controversatul miliardar Donald Trump rămâne favoritul americanilor dintre candidații republicanii care își doresc fotoliul de la Casa Albă, dar alegerea lui ar putea declanșa multe crize diplomatice.

Unele sondaje de opinie indică chiar posibilitatea ca Donald Trump să o învingă pe democrata Hillary Clinton.

Însă alegerea lui Trump în cea mai înaltă funcție a statului american, în noiembrie 2016, ar putea declanșa o serie de crize diplomatice.

Declarațiile și remarcile ofensatoare exprimate pe parcursul campaniei sale au încins adesea spiritele. Din dscursurile sale nu au lipsit comentariile sexiste și rasiste.

Propunerea miliardarului american de a interzice tuturor musulmanilor să intre pe teritoriul Statelor Unite va declanșa o revoltă la nivel mondial și va deteriora în mod grav relațiile SUA cu multe state ale lumii. În Marea Britanie, urmare a afirmațiilor lui Trump, deputații doresc să dezbată, la 18 ianuarie 2016, o petiție care cere interzicerea intrării și șederii acestuia în regat.

„Orice afirmație care alimentează discursul ISIS (Statul Islamic) și instigă Statele Unite împotriva credinței musulmane este cu siguranță nu numai contrar valorilor noastre, dar si contrar securității naționale”, a declarat, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, citat de Reuters, referindu-se la propunerea lui Trump.

Totodată, atitudinea pe care Donald Trump și-a exprimat-o față de Vladimir Putin sau liderul nord-coreean Kim Jong Un indică o linie periculoasă de conduită spre care Casa Albă ar putea să încline în cazul în care miliardarul ar câștiga cursa prezidențială.

În opinia lui Trump, Putin nu trebuie condamnat fără dovezi de uciderea unor jurnaliști, iar liderul nord-coreean Kim Jong merită „respect” pentru faptul că a preluat conducerea țării sale la o vârstă fragedă.
Analiștii se tem că lipsa lui de experiență și pasiunea pentru arme ar putea declanșa conflicte în diferite colțuri ale lumii.

Însă Donald Trump nu este de acord cu aceste afirmații, declarând pentru revista Esquire că actualul președinte american reprezintă cea mai mare amenințare la adresa păcii mondiale: „Cu Obama vom sfârși în Al Treilea Război Mondial, pentru că tipul nu este respectat”.

Despre Laurențiu Nedianu 448 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania

Be the first to comment

Leave a Reply