Dileme în cazul autorului atacului armat din Tel Aviv

Autor atac Tel Aviv

Poliția israeliană a dat publicității identitatea autorului atacului armat care a avut loc la data de 1 ianuarie 2016  în barul Simta de pe strada Dizengoff, din centrul orașului Tel Aviv, atac soldat cu doi morți și șapte răniți.

Suspectul se numește Nashat Melhem, în vârstă de 29 de ani, și este cetățean israelian din orașul arab Ar’ara, situat la sud-est de Haifa, în apropierea Liniei Verzi care desparte Israelul de Cisiordania, a precizat purtătoarea de cuvânt a poliției, Luba Samri.

Potrivit autorităților, Melhem, aflat în stare de libertate, are la activ o condamnare la 5 ani de închisoare și și-a exprimat susținerea față de ISIS.

Tatăl său a contactat autoritățile după ce a primit un apel telefonic de la o persoană care i-a cerut să verifice dacă îi dispăruse arma înregistrată, și după ce a urmărit știrile televizate care au prezentat imagini ale suspectului surprinse de camerele video într-un magazin din vecinătatea barului unde s-a produs atacul.

Familia suspectului este în stare de șoc și nu poate explica gestul acestuia, în special având în vedere faptul că tatăl său lucrează ca agent de securitate.

Un dispozitiv impresionant de forţe de poliție, la care s-a adăugat și serviciul intern de informații Shin Beth, este acum pe urmele atacatorului.

Imaginile de pe camerele de supraveghere care au surprins atacul înfățișează un bărbat cu ochelari, care are un rucsac pe care îl umple într-un magazin de produse dietetice, după care scoate o armă, se postează în pragul ușii și deschide focul asupra clienților de la barul alăturat.

Poliția manifestă rezervă în ceea ce privește motivațiile acestui atac, care intervine în plin val de acte de violență anti-israeliene comise de palestinieni și în contextul amenințărilor Hezbollahului libanez și ale jihadiștilor ISIS. Nu este exclusă însă nici ipoteza unei acțiuni criminale, derulate în contextul unei răfuieli mafiote.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania