Cui serveste Brexit? Evident, Rusiei!

brexit

Cu aproximativ o săptămână înaintea referendumului britanic, tabăra ce susține frenetic ieșirea Marii Britanii din UE câștigă net în sondaje. Societatea britanică se polarizează între cei care își doresc să rămână în familia europeană și cei care cred că Brexit, ruperea Marii Britanii de UE, este soluția corectă.

Să facem, însă, o analiză logică a situației.

1. Servește Brexit intereselor britanice?

La o primă analiză vedem tensiuni si fricțiuni interne, la care se adaugă o serie de pericole financiare. Dintre acestea, unele au fost enunțate de însuși Ministrul Finanţelor, George Osborne, care consideră că ieșirea țării sale din UE ar putea declanșa introducerea unui „buget de urgență”. Acesta va antrena creșteri importante de impozite şi reduceri de cheltuieli pentru acoperirea unui deficit de 30 de miliarde de lire sterline (38 de miliarde de euro).

În context, finanțarea școlilor, spitalelor și armatei vor fi reduse, a avertizat Osborne.

„Părăsirea UE va afecta investițiile, va dăuna familiilor și economiei britanice”, a subliniat el.

„Va apărea o gaură în finanţele noastre dacă vom părăsi UE”, a subliniat și premierul Cameron într-un mesaj postat pe Twitter.

„Asta înseamnă impozite mai grele, tăieri bugetare, împrumuturi suplimentare”, a adăugat șeful Executivului, deja acuzat de către opozanții săi că duce o politică de austeritate în detrimentul veniturilor celor mai săraci.

Dar „Brexit” poate reprezenta și începutul sfârșitului pentru regatul britanic, întrucât Scoția ar avea opțiunea organizării unui nou referendum pentru independență.

Regatul Unit este compus din 4 state și opiniile acestora contează mult. Premierul Scoției, Nicola Sturgeon a avertizat, într-un interviu acordat postului de televiziune BBC, că părăsirea Uniunii Europene este împotriva voinței scoțienilor și acest fapt „aproape sigur” va declanșa un alt referendum pentru independență în Scoția, potrivit cotidianului Mail Online.

O analiză elementară indică în mod clar multe dezavantaje pe care le-ar implica un eventual Brexit.

2. Cine susține Brexit și cui servește?

Politicienii care susțin „Brexit” sunt cei din Partidul UKIP, condus de Nigel Farage. Acesta pare să conducă tabăra euroscepticilor, care are adepți politicieni laburiști, dar și unii dintre miniștrii actualului cabinet condus de David Cameron.

Ori Nigel Farage este cunoscut pentru atitudinea sa pro-rusă, dar și pentru finanțarea clandestină pe care o primește din partea Moscovei, a cărei determinare în a exploata lipsa de unitate europeană și a submina NATO este de notorietate.

Acțiunile ruse de manipulare și influență se derulează aproape nestingherite în Franța, Olanda, Ungaria, Austria și Cehia, iar finanțarea rusă a partidelor eurosceptice si populiste din Europa conferă Kremlinului importante punct de sprijin pe Bătrânul Continent.

Iar dacă facem un simplu calcul matematic, mai constatăm că un Brexit înseamnă o destabilizare economică și financiară la nivelul statelor UE/NATO, cu afectarea politicilor europene, scăderi de până la 25% pe bursele europene, fluctuații violente ale cursurilor de schimb pe toate perechile valutare ce cuprind lira sterlină, buget UE redus coroborat cu contribuții crescute ale statelor membre rămase, afectarea pieței muncii a UE.

Trei milioane de europeni muncesc în Marea Britanie, majoritatea polonezi, români şi bulgari. Aceştia vor trece printr-o nouă selecție, mult mai drastică, pentru acordarea vizei de muncă în Regat, iar viitorii solicitanți ai unui loc de muncă vor intra mult mai greu în interiorul granițelor britanice. Banii trimiși de aceștia în țările lor de origine se vor sista, iar ei vor fi nevoiți să se întoarcă acasă, unde vor împovăra, probabil, sistemele sociale deja obosite ale țărilor est-europene și unde se vor lupta, alături de conaționalii lor, cu provocarea de a face față devalorizării monedelor lor naționale în raport cu EURO.

Un RON slăbit, chiar și într-o marjă rezonabilă (1 EUR poate atinge 4,6 RON), un ZLOT sleit, înseamnă o Românie și o Polonie afectate de efectul de domino al Brexit și, nu în ultimul rând, zdruncinarea celor doi piloni NATO fragili economic din Estul Europei, desemnați a ține piept pericolului rus. Ori, scăderea nivelului și condițiilor de trai în aceste două țări vor fi de natură a debusola încă o dată populațiile acestora, care, poate, după modelul Bulgariei, vor prefera să bată în retragere și să abandoneze aproape totul de teama amenințărilor unei Rusii, de altfel slăbită economic și plină de vulnerabilități.

Pe scurt, BREXIT egal HAOS și DESTABILIZARE în UE/NATO, adică exact ce își dorește Rusia – un Occident slăbit, dezbinat, sărac.

Astfel, concluzia logică este una extrem de simplă:

A vota BREXIT înseamnă a alege Rusia!

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania