Controversele acordului nuclear iranian

Controversele acordului nuclear iranian
Controversele acordului nuclear iranian

Controversele acordului nuclear iranian(intellnews.ro).

Acordul privind programul nuclear iranian, semnat la 14 iulie 2015, la Viena, de Iran cu marile puteri din Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) nu va permite ca Republica Islamică să cadă pradă influenței politice, economice sau culturale a SUA, nefiind încă clar dacă acesta va fi validat în Iran sau în America.

Este un mesaj ferm transmis public de liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei, prin care regimul de la Teheran subliniază faptul că acordul încheiat cu marile puteri în dosarul nuclear  nu va implica o schimbare a politicii iraniene față de SUA.

În Iran o largă majoritate a deputaților cere deja ca actul să fie supus votului parlamentar și aprobării Consiliului Gardienilor Revoluției. În context, s-a înființat deja o comisie parlamentară specială formată din 15 membri, majoritar conservatori, pentru examinarea acestuia.

Acțiunea vine în contradicție cu linia guvernului iranian, care consideră că, o dată aprobat de parlament, acordul va transforma un angajament benevol al Iranului într-o obligație legală, fapt care nu ar fi în interesul țării.

Desigur, tot ayatollahul Ali Khamenei este cel care va lua decizia finală, iar mesajul său recent denotă neîncredere în SUA și convingerea că acestea, ar încerca, de fapt, să se infiltreze în Iran, folosindu-se de acest acord.

Este de așteptat ca unele disensiuni în tabăra iraniană să pornească chiar de la faza de implementare, având în vedere faptul că programul nuclear al Iranului se află sub controlul liderului suprem, ayatollahul Khamenei, şi al liderului Gărzilor Revoluţionare (IRGC), care nu susțin pe deplin toate prevederile acceptate de preşedintele Hassan Rohani şi de ministrul de Externe Javad Zarif.

Însă nici tabăra americană nu se află în consens deplin.

Acordul nu se bucură de susţinere republicană, fiind de așteptat ca și unii democrați să i se opună. Este foarte probabil un vot negativ al Congresului dominat de republicani, care are termen să se pronunțe până la 17 septembrie 2015 asupra acordului. În această situație se preconizează că președintele Barack Obama va trebui să opună dreptul său de veto, fiind apoi necesară o majoritate de două treimi, puțin probabil de atins, de oponenți care să respingă acordul.

Recentele declarații ale ambasadorului Iranului la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), Reza Najafi, au relevat faptul că, pe lângă acordul nuclear, AIEA şi Iran au încheiat încă două acorduri secrete privind regimul inspecţiilor agenției, care nu vor fi publice şi nu vor face obiectul evaluării SUA. Unul dintre aceste acorduri se pare că vizează chiar complexul militar Parchin, un punct extrem de delicat pe parcursul negocierilor. Dezvăluirile au stârnit încă o dată controverse în Congresul SUA, în condițiile în care partea americană nu are acces și la conținutul secret al celor două acorduri secundare.

Practic, Barack Obama are mari șanse de reușită pe marginea acestui important dosar al președinției sale. Va fi însă o reușită fragilă, cu o mare problemă de legitimitate, mai ales în fața unui posibil viitor președinte american republican.

 

Partea cea mai controversată este, însă, tocmai crezul președintelui american, potrivit căruia acest acord nuclear este “cea mai bună opțiune pentru atingerea stabilității în Orientul Mijlociu”.

Iranul este o putere regională cu o puternică atitudine anti-americană și anti-israeliană, un oponent al Arabiei Saudite, iar implementarea acordului nuclear cu ridicarea regimului de sancțiuni îi va consolida poziția economică și geopolitică în zonă.

El va continua să-și susțină politica externă, nefiind de așteptat că va face alianțe cu SUA sau cu aliații acestora în regiune. Prin urmare, Arabia Saudită va deveni și mai agresivă în protejarea intereselor sale în zonă, în timp ce Israelul își va menține ridicată cota de scepticism și va acționa în conformitate.

Iar dacă Moscova apucă să vândă Teheranului sisteme de apărare antirachetă modernizate şi să încheie noi contracte profitabile în domeniul energiei nucleare, așa cum preconizează, vom asista la consolidarea politico-economică a unei periculoase axe, și, în cazul unei eventuale nerespectări ulterioare a acordului nuclear de către partea iraniană, aceasta va face față mult mai bine viitoarelor sancțiuni economice, ca și unui eventual atac militar israelian sau american.

Despre admin 39 Articles
Administrator website