Cine vrea schimbarea regimului în Turcia?

Turcia Erdogan GulenLovitura de stat eșuată din Turcia ar fi fost condusă de mișcarea Fethullah Gulen, prin generalul Akin Ozturk, fostul comandant al aviației militare turce.

Presupusul lider al tentativei de lovitura de stat din Turcia, Okin Ozturk, a fost comandant al avionului prezidențial turc din 2013 pana in 2015, când a devenit membru al Consiliului Militar Suprem din tara.

Anterior, primarul Istanbulului, Ibrahim Melih Gokcek, a declarat ca in tentativa de lovitura de stat a fost implicat clericul de opoziție Fethullah Gulen, pe care l-a acuzat și de implicare indirectă în doborârea avionului militar rus la granita cu Siria, in toamna anului 2015. Potrivit oficialului, pilotul care a tras in avionul rus făcea parte din organizația lui Gulen si a urmărit sa distrugă relațiile dintre Ankara si Moscova.

După cum se știe, în ultima perioadă Erdogan reușise să reia bunele relații cu Rusia, ceea ce, evident, nu a convenit grupurilor interesate de menținerea stării de tensiune dintre cele două state riverane Mării Negre.

În contextul tentativei de lovitură de stat din Turcia, premierul turc Binali Yildirim a afirmat că ”orice țară care îl adăposteste pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei”, în condițiile în care însuși președintele Recep Tayyip Erdogan a aruncat vina pentru tentativa de lovitură de stat asupra lui Gulen, aflat în exil în SUA, informează Reuters.

Dar cine este Fethullah Gulen și de ce ar vrea înlăturarea lui Erdogan?

Fethullah Gulen, numit și George Soros al lumii islamice, împărtășește multe din trăsăturile și modul de acțiune al acestuia din urmă. Încă de anul trecut, Erdogan acuza faptul că “forțe străine” încearcă să destabilizeze situația din Turcia prin “colaboratori” din țară. Președintele turc a făcut atunci referiri la “mișcarea internațională a bancherilor”, la care este raliată și mișcarea Fethullah Gulen, sprijinită de CIA, și marionetele lor din Turcia ca fiind forțele ce urmăresc constituirea unui stat paralel și schimbarea regimului din Turcia.

Până la un punct, însă, președintele Erdogan chiar a conlucrat și a coabitat cu mișcarea Gulen. La acel moment, grupul de afaceri TUSKON, brațul business al mișcării Gulen în Turcia, devenit apropiat cercului lui Erdogan, a donat sume mari de bani către Center for American Progress, institut ce face parte din rețeaua de grupări activiste non-profit organizată de Soros, pentru a accesa alianța exclusivistă a afacerilor lui Soros.

Punându-se bine cu Gulen, pragmaticul Erdogan a mizat că, pe lângă obținerea unor profituri importante în afaceri, va reuși să-și consolideze poziția și să evite o eventuală înlăturare a sa de la conducerea Turciei printr-o revoluție colorată dirijată de forțele occidentale ale lui Soros, prin adepții mișcării Gulen din Turcia.

Tensiuni tot mai ridicate s-au iscat însă între Erdogan si Gulen în 2013, când Erdogan a epurat justiția si politia de fidelii lui Gulen, după ce aceștia au cerut ca Erdogan si fiul sau, Bilal, sa fie investigați pentru corupție.

„Critici exista si fata de Gulen, care într-o filmare realizata in 1999 le sugerează simpatizanților sai sa se infiltreze in institutiile de stat pentru a putea prelua puterea. Gulen s-a aparat susținând ca inregistrarea a fost trucata.”, notează Guardian.

O dată apărut conflictul Erdogan-Gulen, președintele turc s-a erijat din tolerant în aprig inamic al mișcării, culminând cu acuzații inclusiv privind implicarea lui Gulen în organizarea puciului eșuat din data de 15 iulie 2016.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania