Atac rusesc asupra unui convoi ce transporta petrol ISIS

Atac convoi de camioane ce transporta petrol ISIS
Atac rusesc asupra unui convoi de camioane ce transporta petrol ISIS

05 decembrie 2015 (Intellnews.ro) – Un convoi de camioane care ar fi transportat petrol ISIS, la Nasih, în nordul orașului sirian Alep, a fost atacat și distrus azi de bombardiere rusești.

Nu se poate spune cu certitudine dacă respectivul transport de petrol avea destinația Turcia, neexistând foarte multe date confirmate privind incidentul. Martori aflați la fața locului susțin că rachetele rusești ar fi lovit și un autovehicul civil.

Atacul pare să aibă legătură cu acuzațiile reciproce pe care și le-au adus, în ultimele zile, Rusia și Turcia cu privire la implicarea în tranzacții ilegale cu petrolul furnizat de gruparea teroristă Stat Islamic.

Imaginile surprinse în înregistrarea video de mai jos sunt impresionante. Se observă cum pompierii intervin la locul dezastrului și își riscă viața în încercarea disperată de a stinge incendiul izbucnit în urma atacului.

 

Autoritățile de la Kremlin susțin că ar fi primit, de-a lungul ultimelor zile, numeroase date și informații referitoare la rutele folosite de teroriștii jihadiști ai Statului Islamic, pentru a transporta petrol pe teritoriul Turciei.

Ministrul adjunct rus al apărării, Anatoli Antonov, a acuzat, prezentând unele dovezi, clasa politică aflată la conducerea Turciei, repectiv, pe însuși președintele Recep Tayyp Erdogan și familia acestuia, de sprijinire și implicare în comerțul ilegal cu petrol în favoarea grupării teroriste Stat Islamic.

În cadrul prezentării făcute în fața atașaților militari străini aflați la Moscova, Antonov a devoalat cele trei trasee folosite de islamiștii Daesh pentru a introducerea petrol ISIS pe teritoriul turc, surprinse într-o serie de imagini de satelit.

Astfel, ruta vestică ar duce spre porturile turceşti aflate la Marea Mediterană, cea nordică merge spre rafinăria Batman, iar cea estică la uriaşa bază de transbordare din oraşul turcesc Cizre.

Acuzele reciproce din partea celor doi lideri, rus și turc, au declanșat un adevărat război mediatic al declarațiilor, transformat apoi într-un război economic, cu sancțiuni impuse de partea rusă și contrareacții turce pe măsură.

 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania